Waar het hart van vol is...

De mensen dicht bij mij zijn het intussen waarschijnlijk al beu gehoord: er ontbreekt iets fundamenteels in de manier waarop onze maatschappij omgaat met beweging, gezondheid en sportieve prestaties. Lees rustig verder als je geïnteresseerd bent om te weten waar ik de laatste jaren zo intensief mee bezig was, en wat ik dit jaar nog meer voorop zal stellen. Ik beloof het kort te houden. - Yeah right -

Anyway, we zijn relatief gezond maar hebben toch allemaal wel één of meerdere fysieke klachten. Geen erg zeker? Dat is normaal, het hoort erbij. We leren er wel mee leven, we omzeilen waar mogelijk het probleem, en als het even te erg wordt dan gaan we de medische toer op en laten we het probleem aanpakken. Een pilletje, spuitje, zooltje, lapmiddeltje, operatietje, ... En hop... opgelost. Maar als je er over nadenkt, beperken we ons dan niet gewoon tot het behandelen van symptomen? Wat was in feite de onderliggende oorzaak van uw laatste fysieke klacht? Een gewone beweging die fout aanvoelde? Een ontsteking? Overbelasting? Spierscheurtje? Vochtophoping? Een weerspanning gewricht? Of misschien één of ander klein spiertje dat protesteert en vervolgens de boel stil legt? De attente lezer is juist: dat zijn vooral symptomen, géén oorzaken!

Don't get me wrong, uiteraard moeten we die symptomen en pijn bestrijden en ervoor zorgen dat we ons terug pijnvrij voelen. Daar is onze medische wereld trouwens heel erg goed in geworden. En heel ons terugbetalingsstelsel is erop gericht. Maar behalve dat? Wat daarna? Simpel, dan vliegen we er natuurlijk gewoonl terug in. Leven, werken, sporten, ... no problem. Helaas zijn intussen de onderliggende oorzaken niet aangepakt, en in feite zijn de problemen dus niet opgelost. In het beste geval voel je het gewoon -meestal tijdelijk- niet meer. In de realiteit worden fysieke klachten net hierdoor -helaas- al te vaak een straatje zonder einde. De problemen breiden uit of verplaatsen zich, men hervalt, of men maakt geen vooruitgang meer. En opnieuw denkt men dat dit normaal is?! Aargh. Voor fervente sporters komt daar dan nog een belangrijk aspect bij: het willen presteren. Voor zichzelf, voor hun omgeving. En waarom ook niet! Just do it...

Maar zelfs zonder eventuele fysieke klachten of blessures die roet in het eten gooien om voluit te kunnen opbouwen, merken de meeste serieuze sporters na een tijdje vaak weinig of geen progressie meer. En toch blijven we ongeveer hetzelfde trainen, maar meestal gewoon nog meer en nog langer! Meestal behoorlijk éénzijdig trouwens. En dan maar hopen dat dat goed blijft komen en dat het resultaat volgt... Really? There has got to be more than this!


Wat hier ontbreekt is de moeite en het geduld om te zoeken naar de onderliggende oorzaken van fysieke klachten of suboptimale prestaties. Het detecteren en aanpakken van -letterlijke- zwakke schakels, imbalansen, inactieve spieren of dysfunctionele bewegingspatronen. En daar kan je wel degelijk iets aan doen. Ik ga dan ook resoluut voor beter en voor méér. Dat heb ik trouwens eerst en vooral voor mezelf ook gedaan. Het was van moeten. Trust me. Nu ben ik op het punt gekomen waar ik mensen en atleten wil en kan helpen om letterlijk en figuurlijk de sterkste versie van zichzelf te worden. Fundamentele kracht is de missing link, het is dé belangrijkste fysieke eigenschap voor zowel prestaties als gezondheid. And yes, I quoted John Rusin. Ik wil problemen dus bij de onderliggende oorzaak aanpakken. Ik wil mensen hun fundamenteel dragend vermogen verhogen en hen leren hun volledige potentieel te benutten. Ik wil een sterke basis voor gezondheid en/of prestaties helpen bouwen. Om (pijn)vrij te bewegen, je écht goed te voelen, krachtig te presteren, en gewoon méér uit het leven te halen.

En ja, er hoort wel een kleine waarschuwing bij. Het is geen "2 minute fix".

Ik wil ver gaan en wil iedereen daarvoor inspireren, motiveren en erbij begeleiden, maar het is belangrijk dat je beseft dat de meeste problemen jarenlang zijn opgebouwd vooraleer ze voelbaar werden, en dat het dus ook moeite en tijd gaat kosten om die bij de wortel aan te pakken. De juiste mindset zal helpen om het meeste uit de pittige sessies te halen. Er wordt immers gewerkt aan fundamentele kracht, en daar is geen uitleg voor, dat is gewoon zwaar. Elke sessie, en zelfs de screening op zich is uitdagend. Er wordt gezocht, getest, geprobeerd, herhaald, ... het is soms frustrerend: jezelf tegenkomen, toch doorzetten, af en toe eens doodgaan en je hele leven in vraag stellen. "WHY AM I DOING THIS?" Maar... uiteindelijk resulteert het in jezelf begrijpen, aanvoelen, activeren, vlot bewegen, stevig door kunnen trainen, maximaal presteren en helemaal (her)opleven. En daar doe je het voor. Of niet, softie.


Interesse? Check de site of bel even om het eens te bespreken over de koffie. Koffie met room, vette room. Don't get it? Don't worry, you will. ;-)

Wim Raes

0492910235 www.rawfit.be wim@rawfit.be


207 views0 comments

Recent Posts

See All

© 2019 by Wim Raes - Rawfit.be